WCAG
Omkring 20 procent av befolkningen har någon form av funktionsvariation och därför behöver du anpassa din webbsida för att göra den tillgänglig för människor med funktionshinder, som t.ex. hörsel-, synsvårigheter och rörelsehinder m.fl.
Webmind hjälper dig att förstå och förbättra din tillgänglighet för din webbplats
Vad är då WCAG?
WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) är riktlinjer för tillgänglighetsanpassning. De har tagits fram av W3C (World Wide Web Consortium) och gör det superenkelt att förstå vilka åtgärder som krävs för att tillgänglighetsanpassa en webbplats eller app.
De flesta av dessa riktlinjer har tre olika nivåer (A, AA samt AAA) - medan vissa andra bara har en eller två. Offentliga myndigheters webbplatser har som krav att följa minst nivå AA (där applicerbart). Schysst, eller hur?
Varför ska jag tillgänglighetsanpassa & what’s in it for me?
Digital tillgänglighetsanpassning innebär att utforma och utveckla webbplatser och appar så att även funktionshindrade kan använda dem… men stopp! Innan du börjar se fakturor med alldeles för många nollor framför dig, eller hur din fina webbplats omvandlats till Skatteverkets dito så kan vi lugna dig med att det är inte så kostsamt eller fult som det låter.
För ett team som är vana att jobba med content och tillgänglighetsanpassning görs det per automatik - att tillgänglighetsanpassa har nämligen inga som helst nackdelar utan är bättre för alla!
Vad är då fördelarna?
- Din webbplats/app blir enklare att använda och lättare att förstå
- Du gör internet till en bättre plats <3
- Framförallt är det en bra investering som vanligtvis betalar av sig eftersom man enligt undersökningar riskerar att tappa var femte besökare med en dåligt tillgänglighetsanpassad hemsida
Hur kan man då göra detta?
Här kommer några av de vanligaste tipsen på tillgänglighetsanpassning
- Designa din sida responsivt från grunden
- Använd tydliga kontraster mellan bakgrundsfärger och text
- Ge användaren möjlighet att förstora text och öka radavstånd
- Optimera sidan för uppläsning av skärmläsare
- Beskriv redaktionella bilder med alt texter.
- Skriv beskrivande rubriker
- Skriv tydliga länkbeskrivningar (d.v.s. skriv inte bara ”Klicka här”)
- Ge användaren möjlighet att navigera med hjälp av tangentbord
- Ge användaren möjlighet att stänga av ljud, video och animationer
- Se till att kod följer standard semantisk HTML och att roll/funktion för komponenter är angivna
Vill du veta hur tillgänglighetsanpassad din webbplats är?
Webmind hjälper dig att förstå och förbättra din tillgänglighet för din webbplats. Vi analyserar både manuellt och med hjälp av verktyg och när analysen är klar sammanställer vi den i en lättbegriplig rapport, inget krångel - vi lovar!